Miód rzepakowy – właściwości
Miód rzepakowy jest pozyskiwany z nektaru kwiatów rzepaku, który kwitnie masowo w maju i czerwcu. Cechuje go bardzo wysoka zawartość glukozy, przez co krystalizuje się błyskawicznie – czasem nawet w słoiku w sklepie. Najważniejsze właściwości miodu rzepakowego:
- działa przeciwzapalnie i odkażająco, wspomagając leczenie przeziębień i infekcji,
- wpływa korzystnie na pracę serca i układ krążenia – obniża ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne,
- wspiera pracę wątroby i dróg żółciowych,
- przyspiesza gojenie się ran, również stosowany zewnętrznie,
- działa lekko moczopędnie i detoksykująco.
To miód o wysokiej wartości energetycznej – idealny przy wzmożonym wysiłku fizycznym lub osłabieniu.
Czy miód rzepakowy jest zdrowy?
Tak! Miód rzepakowy to naturalne źródło łatwo przyswajalnych cukrów, witamin (szczególnie z grupy B), enzymów i przeciwutleniaczy. W porównaniu do cukru rafinowanego działa łagodniej na organizm i nie powoduje tak gwałtownych skoków glukozy we krwi.
To również miód bardzo lekkostrawny, dzięki czemu polecany jest osobom z delikatnym układem pokarmowym. Jest zdrowszą alternatywą dla słodzików przemysłowych – pod warunkiem umiarkowanego spożycia.
Kto powinien jeść miód rzepakowy?
Miód rzepakowy sprawdzi się szczególnie u:
- osób osłabionych, np. po chorobie lub operacji,
- sportowców i osób aktywnych fizycznie – jako naturalne źródło energii,
- osób z problemami sercowymi i krążeniowymi – wspiera serce,
- dzieci (po ukończeniu 1. roku życia) – jako łagodny, naturalny słodzik.
Ze względu na delikatny smak, chętnie spożywają go także osoby, które nie lubią intensywnych miodów (np. gryczanego czy spadziowego).
Miód rzepakowy – jak stosować?
Możliwości zastosowania miodu rzepakowego są bardzo duże:
- jako naturalny słodzik do herbaty (ale nie gorącej – powyżej 40°C traci cenne enzymy),
- do kanapek, owsianek, jogurtów i smoothie,
- jako składnik maseczek kosmetycznych na twarz i włosy,
- do domowych syropów na kaszel i gardło,
- do leczenia ran i podrażnień skóry – miejscowo, w postaci okładów.
Jak powinien wyglądać prawdziwy miód rzepakowy?
Kolor miodu powinien być bardzo jasny, prawie biały w stanie skrystalizowanym (czasem z żółtawym odcieniem), a płynny – jasnożółty. Po krystalizacji miód staje się kremowy lub mazisty – łatwo się rozsmarowuje. Smak i zapach bardzo delikatny, lekko kwiatowy, z wyczuwalną nutą rzepaku, bardzo łagodny.
Ważne: Należy unikać miodów bardzo płynnych po dłuższym czasie od zbioru – mogą być przegrzane lub zafałszowane cukrem. Dobry miód rzepakowy krystalizuje się szybko, nawet po kilku dniach od zbioru.