Gnojówka z pokrzywy - jak zrobić?
Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy? To bardzo proste. Zerwaną pokrzywę zalewamy wodą. Mniej więcej powinno być to 200 g pokrzyw na 1 litr wody. Wiadro przykrywamy i czekamy około 2 tygodni. Po takim czasie gnojówka z pokrzywy jest już gotowa. Do konewki nalewa się litr gnojówki i 10 litrów wody. Takim roztworem można podlewać pomidory. Pamiętajmy, aby nie robić tego po liściach.
Jak często podlewać pomidory gnojówką z pokrzywy?
Pomidory najlepiej podlewać gnojówką w czasie silnego wzrostu krzaczków i kwitnienia. Najbardziej pokrzywy potrzebują m.in. wapnia w miesiącach czerwiec-lipiec. Można nawozić pomidory gnojówką co około 2 tygodnie.
Kiedy zbierać pokrzywę na gnojówkę?
Zdaniem ekspertów na gnojówkę najlepsza jest pokrzywa młoda, zerwana przed kwitnieniem. Niektórzy zalecają również zbierać pokrzywę przed południem.
Co zawiera gnojówka z pokrzywy?
Jakie cenne składniki zawiera gnojówka z pokrzywy? Wszystko to, co rośliny uwielbiają czyli: azot, fosfor, wapń, potas, żelazo i magnez.
Na co można gnojówka z pokrzywy?
Na co można stosować gnojówkę z pokrzywy? Nie tylko pomidory kochają gnojówkę. Warto pozostałą po podlaniu pomidorów gnojówkę wykorzystać na inne rośliny. Szczególnie dobrze jest podlać nią inne warzywa, takie jak: ogórki, kalafior czy seler. Uważać trzeba tylko na cebulę, czosnek, groch i fasolę. Roślinom ozdobnym również dobrze robi nawożenie pokrzywą.