Jak działa jodyna w ogrodzie?

Jodyna (roztwór jodu w alkoholu) działa silnie dezynfekująco, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Jej zastosowanie w oprysku pozwala ograniczyć rozwój patogenów odpowiedzialnych za:

Reklama
  • mączniaka prawdziwego i rzekomego,
  • zarazę,
  • zgorzel siewek,
  • oraz inne choroby grzybowe ogórków.

Jak zrobić oprysk z jodyny na ogórki?

Przepis na oprysk z jodyny na 10 litrów wody:

  • 9 litrów wody (najlepiej odstanej lub deszczówki)
  • 1 litr odtłuszczonego mleka
  • 1 ml jodyny (ok. 15 kropli)
  • 1 łyżka płynnego, naturalnego mydła

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do opryskiwacza. Preparat najlepiej stosować wczesnym rankiem lub późnym popołudniem, w bezwietrzny dzień, przy zachmurzeniu lub lekkim słońcu.

Oprysk z jodyny na ogórki - jak działa?

Ogórki są bardzo podatne na mączniaka. Oprysk z jodyny z dodatkiem mleka działa zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo. Mleko pełni tu rolę naturalnego środka wzmacniającego, a mydło poprawia przyczepność cieczy do liści. Podczas pryskania należy dokładnie pokryć liście rośliny z każdej strony, zwłaszcza od spodu, gdzie grzyby często się rozwijają.

Jak często stosować oprysk z jodyny na ogórki?

Oprysk należy powtarzać co 10–14 dni, a w okresie wzmożonego zagrożenia chorobami – nawet co 7 dni.

Na co uważać przy stosowaniu oprysku z jodyny?

  • Nie należy przekraczać dawki 1 ml jodyny na 10 litrów wody – większe stężenie może poparzyć liście.
  • Nie można mieszać jodyny z innymi chemicznymi opryskami.
  • Stosować tylko na zdrowe rośliny – mocno chore sadzonki należy usunąć.