Listopad w ogrodzie

W listopadzie porządkujemy ogród, w tym warzywnik. Po zebraniu ostatnich warzyw wyrzucamy pozostałości roślin do kompostownika. Kolejną czynnością jest przekopanie ziemi i wzbogacenie jej kompostem i naturalnymi nawozami, np. obornikiem. Niektórym warzywom nie szkodzą pierwsze przymrozki i mogą zostać dłużej w gruncie. Należą do nich np. pory, selery, pietruszka, marchew, buraki czyli warzywa korzeniowe. Można je wyrywać stopniowo w miarę potrzeb, a ostateczny zbiór wykonać przed nadejściem większych mrozów.

Reklama
natka pietruszki Natka pietruszki od śniegiem / Shutterstock

Wysiane później warzywa (jako poplon) np. szpinak, pasternak, skorzonera, jarmuż, roszponka czy rzodkiewka również mogą jeszcze dawać plony. Zbieramy je na bieżąco. Pamiętajmy, że w ogrodzie wiele zależy od pogody. Niekiedy w listopadzie cieszymy się jeszcze licznymi warzywami prosto z grządki, np. sałatą, rzodkiewkami, marchwią, pietruszką, szczypiorem, burakami. Warto więc wciąż dbać o zagony. Kiedy temperatura sięgnie poniżej zera, można takie rośliny przykryć.

jarmuż zimą Jarmuż zimą / Shutterstock

Listopad - co można siać?

Jeśli posiadamy nasiona lub sadzonki warzyw nadających się na poplon (zwykle wysiewane we wrześniu), można spróbować jeszcze je posiać lub zasadzić. Najlepiej w inspektach, tunelach, szklarniach lub pod agrowłókniną. Takie miejsca pomagają w przedłużeniu okresu wegetatywnego warzyw. Można mieć z nich pierwsze zbiory na koniec listopada czy nawet na początku grudnia, np. szczypior.

Inna sytuacja dotyczy wysiewu na zbiór wiosenny. Co można siać w listopadzie? Warzywa ozime. Oto ich lista:

  • cebula dymka (szczypiorek)
  • czosnek ozimy
  • sałata zimowa
  • szpinak
  • marchew
  • pietruszka
  • koper
  • pasternak
  • rukola
  • roszponka
sałata zimowa Sałata zimowa - najlepiej siać po osłonami / Shutterstock

Takie rośliny sieje się przed samymi większymi mrozami. Chodzi o to, aby nie zdążyły wykiełkować przed zimą, chyba że robimy to pod osłonami z myślą o zbiorach np. na początku grudnia. Zasadą jest, że warzywa ozime dają plony wczesną wiosną. Po wysiewie warto przykryć je warstwą słomy czy innej ściółki chroniącej przed przymarznięciem.